Zanimaju me osnovne informacije o bolesti itai-itai?

Ime i prezime: Dalibor Milić marija.milic1@zg.tel.hr

 


Neke podatke o vezi kemije i bolesti itai-itai našao sam u knjizi autora Heintz-a i Reinhardt-a: CHEMIE UND UMWELT (kemija i okoliš) iz 1990. godine. Tu bolest uzrokuje metal kadmij. Kadmij je vrlo otrovan metal koji se skuplja u jetri i bubrezima, a nakon unosa samo neznatna količina se ponovo izlučuje iz tijela. Prosječna dnevna doza kadmija koju unosimo u sebe iznosi 0,05 mg, a svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kao gornju dozvoljenu granicu 0,07 mg za čovjeka od 70 kg. Školjke su naročito bogate kadmijem, a duhan ga sadrži toliko da prosječni pušač u bubrezima ima dvostuko više kadmija od nepušača. Bolest itai-itai javila se u Japanu krajem 60-ih, a uzrokuje krtost kostiju što može dovesti do raspada cijelog kostura. U ekstremnim slučajevima kostur se može skupiti i do 30 cm. Bolest se javila kod japanskih seljaka koji su svoja rižina polja navodnjavali vodom iz rijeke zagađene kadmijem od otpadaka iz obližnjeg rudnika. Riža dobivena na tim poljima sadržavala je 0,3 ppm kadmija. Bolest je posebno jako pogađala starije žene. Kadmij uzrokuje razaranje koštane srži čime dolazi do smanjenja broja eritrocita. Kalcij iz koštane tvari se otapa što dovodi do slabljenja kostiju. Osim ovog teksta u knjizi našao sam i mali tekstić na internetu koji donosim bez prevoda.

2.1 Cadmium Cadmium is a highly toxic element which has been described as 'one of the most dangerous elements in the food and environment of man' (Vons et al, 1987). Cadmium showed its danger by the presence of itai-itai disease in Japan in the late 1960's which caused a great deal of human suffering and death. According to Reilly (1991, at page 146), '[t]he ingestion of [high concentrations of] cadmium in food and drink can rapidly result in feelings of nausea, vomiting, abdominal cramp and headaches . . . Long-term ingestion of cadmium causes serious renal damage, as well as bone disease leading to brittleness and even collapse of the skeleton. These latter were among the most obvious and alarming of the symptoms seen in the notorious itai-itai disease outbreak in Japan.' Dietary modelling indicates that potatoes contribute the major proportion of cadmium in the total dietary intake (approximately 4.3 mg/day or 46.7%) (ANZFA, 1997). It is likely that the true dietary intake for Australians is somewhere within the range of 9-15 m g/day. Sources of cadmium in the diet are shown in the following table (ANZFA, 1997): Commodity Mean Cadmium Intake (m g/person/day) % Total Cadmium Intake for whole population Potatoes 4.26 46.7 Wheat 1.48 16.3 Cocoa and cocoa paste 1.14 12.5 Meat (mammalian) 0.67 7.3 Crustaceans 0.32 3.4 Peanuts 0.28 3.1 Liver (mammalian) 0.23 2.6 Root & Tuber Vegetables (except potatoes) 0.23 2.5 Leafy Vegetables 0.17 1.9 Molluscs 0.13 1.4 Fish 0.10 1.1 Kidney (mammalian) 0.06 0.6 Rice 0.05 0.6 Total 9.12 100

Napomena: U tekstu koji sam poslao javljaju se dvije različite cifre vezane uz dnevnu količinu kadmija koju unosimo: iz knige 0,05 mg, te s interneta oko 10 mikrograma (0,01 mg). Ja ne znam koja je od cifri točna, premda sam sklon više vjerovati knjizi. Dodatni problem kod prijenosa teksta s interneta je što je grčki znak za mikro postao m, pa se čini kao da se radi o miligramima.

Dodatak: Našao sam još podataka na mreži koji imaju veze s ovom temom.Podaci su na engleskom, nadam se da će koristiti. Također na adresi nalaze se podaci s jednog simpozija o patologiji trovanja teškim metalima:
http://4iwc.med.uoeh-u.ac.jp/4iwc/SESSIONS/POSTERS/PA0135/PA0135-Kitagawa.html http://www-orca.nos.noaa.gov/projects/gomaine/cd.html

Odgovorio: Goran Stefanic   stefanic@rudjer.irb.hr

<-- Povratak

 



Odgovorio: tomislav friščić   friscic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija