Dobar dan! Dobili smo teme za izradu referata, a jedna od njih je i ova: Glicerol,alkohol i polazna sirovina u sintezi eksploziva,pa Vas molim ako bi mi mogli nešto napisati na tu temu. Hvala i pozdrav!

Ime i prezime: Rea Zeko rea.zeko@gmail.com

 


Izgleda da se, uz masene udjele vode u raznim živim i neživim bićima, i referati mogu smatrati vjesnicima proljeća. To je ujedno i jedino što me u pitanju veseli.

Svrha referata nije da se prepiše određen komad teksta (eventualno uz manje prepravke), kao ni spravljanje kompilacije više različitih izvora, već sinteza saznanjâ što ih se skupi proučavanjem raznovrsne literature u (smislen) autorski tekst.

Ovisno o tomu kako se služiš engleskim jezikom, postoje dva glavna smjera u kojima se isplati tražiti informacije. Prvi je onaj koji traži više šetnje, ali zato manje prevođenja i kvalitetnije informacije. Kako već više puta spomenuh u zadnje vrijeme, ako ju ikako možeš naći, prolistaj Nollerovu Organsku kemiju. Ta knjiga, osim standardnih informacija kakve fakultetski udžbenici imaju, sadrži i mnoštvo podataka o industrijski važnim spojevima, u koje glicerol svakako spada. Iza toga prolaze i ostali udžbenici organske, po načelu što više, to bolje, budući da se obično u jednom nađu informacije kojih u drugima nema. Pored udžbenikâ, svakako treba zaviriti i u Tehničku enciklopediju. Barem bih ja očekivao da tamo postoji oveći članak, ako već ne o dinamitu čija je glavna komponenta nitroglicerin (koji se pravi iz glicerola), a onda barem o eksplozivima općenito. Nije na odmet niti potražiti kakvu biografiju Alfreda Nobela, budući da je on upravo na dinamitu dobio bogatstvo, a izgubio jednog brata.
Nehrvatski se izvori uvelike svode na internetske. Moderna božanstva znanja, Google i Wikipediju, vjerojatno ne trebam posebno predstavljati, a kako ih koristiti, također mislim da nema smisla govoriti.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija