Poštovani, Možda će Vam biti malo neobično, ali u ime svoga supruga molim Vas da mi odgovorite nešto o enzimima amilaza i celulaza, gdje se nalaze, njigova primjena i ostalo. Također ga zanima pretvaranje škroba u šečer i proizvodnja etilnog alkohola. Kako nisam našla adekvatne stranice na interentu za postavljena pitanja, bila bi Vam zahvalna ako mi možete odogovriti ili me uputiti na kojim web stranicama bi se moglo nešto o tome naći. Hvala Jadranka

Ime i prezime: Jadranka Radovančev jadranka_radovancev@hotmail.com

 


Amilaza je enzim koji prevodi škrob u maltozu (maltoza je šećer molekula kojega se sastoji od dvije molekule glukoze). U slini imamo amilazu kojom djelomično probavljamo hranu već u ustima. U tankom crijevu druga vrsta amilaze razgrađuje škrob do kraja. Biljke i gljive također sadrže amilazu, a i mnogi mikroorganizmi.
Celulaza cijepa molekule celuloze do jednostavnog šećera glukoze (voćni šećer). Mnoge životinje ne mogu stvarati celulazu pa ili poput čovjeka uopće ne probavljaju celulozu (što je zapravo velika šteta jer su biljke izgrađene uglavnom od celuloze) ili se pouzdaju u rad mikroorganizama koji će celulozu razgraditi i za sebe i za njih (termiti, preživači...).
Alkohol proizvode kvaščeve gljivice, ali samo iz šećera. Zato, da im se omogući posao, potrebno je visokopolimerizirane ugljikohidrate razgraditi do jednostavnijih. Npr. prženjem žitarica u industriji piva škrob prelazi u dekstrin koji je topljiviji i lakše ulazi u metaboličke putove. Za detalje o tehnologiji trebalo bi pitati biotehnologe. Ovo je web-stranica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu:
www.pbf.hr
A tu su i naši stari odgovori vezani uz ovo pitanje, npr. 428 i 509.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija