mene zanima kako cu izracunati koliko posto ima npr.vode u banani...triba mi samo postupak...i molim vas da mi brzo odgovorite jer mi treba..

Ime i prezime: Melany melanicolic@hotmail.com.

 


Pretpostavljam da te zanima udio vode u plodu banane, a ne u stabljici ili bananinoj kori. To ćeš najlakše saznati tako da uzmeš jednu krišku banane (dobro je uzeti više kriški ako te zanima pouzdana procjena, prosjek iz svih mjerenja će biti bliži stvarnoj vrijednosti nego samo jedno mjerenje) i izvažeš ju. Zabilježiš masu.
Potom tu krišku banane staviš u toplu pećnicu koja je zagrijana na oko 80 do 90 stupnjeva Celzijusevih. Važno je da temperatura nije viša od toga da ne dođe do izgaranja i pougljenjivanja banane. Ostaviš krišku banane u pećnici nekoliko sati. Kad misliš da je kriška suha izvadiš ju, pričekaš da se ohladi i izvažeš na vagi (poželjna je vaga koja može mjeriti gramske količine tvari). Potom krišku vratiš nazad u pećnicu. Nakon pola sata ponovno izvažeš krišku banane. Ako je vrijednost drugog mjerenja jednaka vrijednosti prvog, tvoja kriška je suha i vrijednost koju dobiješ je masa suhe kriške. Iz razlike masa svježe i suhe kriške možeš izračunati kolika je masa vode koja je isparila, a iz toga onda možeš izračunati i maseni udio vode u banani.

Nadam se da ti je ovo pomoglo. P.s. Ostatak banane možeš pojesti, šteta je tratiti hranu :)

Pozdrav,

Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija