Ajd bok! Prosla bih ako može da mi kažete nešto o vinskoj kiselini! I još nešto: Koja se kiselina nalazi u naranči? Pozdrav vama i mojoj nastavnici Mariji iz kemije! unaprijed hvala

Ime i prezime: Ivana Kramarić ivana.kramaric@bj.hinet.hr

 


Čista vinska kiselina je bezbojna (bijela) kristalna tvar. Vino i mnoge vrste voća sadrže otopljenu vinsku kiselinu.
Molekula ima dva kiralna atoma. To znači da se ti atomi zajedno s vezanim skupinama ne mogu preklopiti sa svojim slikama u zrcalu pa mogu postojati lijevi i desni atomi, baš kao i rukavice.
Na stranici web.chem.ucla.edu/~harding/tutorials/stereochem/draw_enant.html je to malo detaljnije opisano i sa slikama. Sve u svemu vinska kiselina ima tri izomera, s dva 'lijeva' atoma, dva 'desna' atoma i s jednim 'lijevim' i jednim 'desnim' atomom:


Zamoli nastavnicu Mariju (koju i mi ovom prilikom pozdravljamo) za pomoć i pokušajte sastaviti modele ovih molekula u školi ako ti je problem zamisliti ih.
Poznati francuski kemičar i mikrobiolog Louis Pasteur proučavao je sredinom 19. stoljeća vinsku kiselinu i otkrio da kristali jedne njene soli (amonijev natrijev tartarat) mogu biti također 'lijevi' i 'desni'. To je baš zbog toga što su molekule 'lijeve' i 'desne':
www.labexplorer.com/louis_pasteur.htm
www.uis.edu/~trammell/organic/stereochemistry/tartaricAcid.htm

Ova pojava da se simetrija molekula odražava na simetriji kristala je vrlo rijetka, Pasteur je stvarno imao sreće što je radio baš s tim spojem.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija