Dobar dan! Je li je koagulacija mlijeka spontani ili nespontani proces? U pokusu smo dodavali octenu kiselinu te sam pomislila da je stoga pokrenuti proces, ali budući da je pocetno stanje velike površinske napetosti cestica nepovoljno, zanimalo me moze li spontano koagulirati, pa smo mi u tom slucaju samo potaknuli reakciju koja bi se prije ili kasnije sama od sebe odvila? Zahvaljujem.

Ime i prezime: Tea Mikula tea.mikula@hotmail.com

 


Spontanim se naziva svaki kemijski proces u kojem je reakcijska Gibbsova energija negativna. U praktičnom kemijskom svijetu, spontani su svi oni procesi za čiji protok ne treba ulagati dodatnu energiju. Kako u pokusu s mlijekom nije bilo nikakvog grijanja, a vjerujem ni elektrolize, očito su proteini u njemu spontano koagulirali kad je mlijeko bilo zakiseljeno. Da je dodatak kiseline ubrzao reakciju koja bi se ionako dogodila, onda bi se radilo o katalizi. No, vjerujem da ti je poznato da je mlijeko prilično stabilna tvar, ako je propisno pasterizirano. Ono što se bi dogodilo proteinima da ostanu jako dugo otopljeni bila bi prije hidroliza negoli denaturacija. Za denaturaciju ipak treba nešto što će stabilizirati drugačije konformacije tih molekula, bila to kiselina, lužina ili neka treća tvar. Poradi toga, u tvojem je pokusu kiselina služila tomu da se promijene uvjeti, a time i stabilnost prirodne konformacije kazeina.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija