|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Molim Vas da mi odgovorite na pitanje kako se dobiva ferulinska kiselina iz biljaka?! Hvla
|
Ime i prezime:
Iva Levak
juca_26@net.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Žao mi je, gotovi recept za izolaciju iz biljnog materijala nisam našao. Ono što sam uspio pronaći je slijedeće:
Ferulinska kiselina nalazi se u biljkama uglavnom vezana uz ugljikohidrate pa se izolira s njima iz pektina (najčešće iz šećerne repe) kiselom ekstrakcijom ili enzimskom hidrolizom. Polimeri talože dodatkom alkohola, a iz ostatka se ferulinska kiselina može izdvojiti kromatografijom. Iz onog taloga također je moguće izolirati ferulinsku kiselinu, nakon alkalne hidrolize.
Na WWW-u samo ovo:
A. Synytsya, J. Čopíková, P. Jankovská, Spectroscopic estimation of feruloyl groups in sugar beet pulp and pectin,
www.univ-reims.fr/Externes/AVH/tCopikova02.pdf.
![](o965/ferulic_acid.gif)
Ferulinska kiselina
|
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|