|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Alpinisti se žale da na velikim visinama čaj nema onu aromu koju ima kad ga kuhaju kod kuće.Što je razlog toj činjenici?
Hvala
|
Ime i prezime:
leon ivandic
leonivandic@yahoo.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Na velikim visinama je tlak zraka dosta niži nego u nizinama. Ako znamo da je vrelište tekućine ona temperatura kod koje je tlak para tekućine jednak tlaku zraka, onda nam je jasno da voda (kao tekućina od koje tradicionalno pravimo čaj) vrije na nižim temperaturama što se više penjemo. Toplija voda bolje izvlači aromatične tvari iz listića čaja od hladnije. Znači da čaj na Velebitu sadrži manje onih krasnih tvari zbog kojih nam čaj prija od onog koji je skuhan u Makarskoj. Alpinisti tome mogu doskočiti da vrećice s čajem ostave da se duže "pacaju" u vreloj vodi.
Drugi mogući razlog bezukusnosti čaja je da su osjetila alpinista umrtvljena od hladnoće i umora pa ne mogu osjetiti svu krasotu okusa.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Igor Huskić
ihuskic@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|