dobar dan. imam za zadatak napraviti pokus sa coca colom i mesom. dakle, htio bih vas zamoliti ako biste mi mogli objasniti koji sastojci kole uzrokuju propadanje mesa. koje se reakcija događa. unistavaju se proteini, ili? puno vam hvala unaprijed. i zamolio bih vas odgovor ako je moguce sto prije. u velikoj sam nedoumici. hvala

Ime i prezime: josip aničić josip.anicic2@gmail.com

 


Coca-cola je kisela, budući da ima nešto fosforne kiseline i hrpu ugljikovog dioksida, a proteini u kiselom polako hidroliziraju na aminokiseline ili oligopeptide (slično je i u želucu, samo puno brže jer imamo enzime koji se bave cijepanjem peptidnih veza). To bi bila sva mudrost oko opačnog djelovanja tog napitka na meso. Očekivao bih da će slično djelovanje polučiti i neka druga pića, kao i kuhinjski ocat. Ako ti se hoće, možeš napraviti seriju pokusa, pa čak i usporediti brzinu razgradnje komadićâ mesa s vrijednostima pH različitih napitaka i otopina. Bilo bi zanimljivo vidjeti rezultate.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija