Poštovani, zašto dolazi do pucanja ljuske jajeta tijekom kuhanja? Je li razlog samo difuzija/osmoza (jer ljuska ne puca pri dodatku soli) ili ima još nešto? Hvala!

Ime i prezime: zorana dobrijević eklipsa.z@gmail.com

 


Ne bih baš rekao da pucanje ljuske ima veze s osmozom.

Osim žumanjka i bjelanjka, jaje sadržava i zračni mjehurić. Kad se jaje naglo uroni u vrelu vodu, tlak zraka u mjehuriću naglo poraste i jaje zbog toga ponekad može puknuti. Da bi se to spriječilo, dobro je jaje polagano zagrijati, npr. tako da se najprije položi u veliku žlicu s nešto vrele vode, te zatim pažljivo uranja u kipuću vodu. Na taj način dio zraka izađe kroz poroznu ljusku pa je i vjerojatnost pucanja manja.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija