|
|
Poštovani,
zašto dolazi do pucanja ljuske jajeta tijekom kuhanja? Je li razlog samo difuzija/osmoza (jer ljuska ne puca pri dodatku soli) ili ima još nešto?
Hvala!
|
Ime i prezime:
zorana dobrijević
eklipsa.z@gmail.com
|
|
|
Ne bih baš rekao da pucanje ljuske ima veze s osmozom.
Osim žumanjka i bjelanjka, jaje sadržava i zračni mjehurić. Kad se jaje naglo uroni u vrelu vodu, tlak zraka u mjehuriću naglo poraste i jaje zbog toga ponekad može puknuti. Da bi se to spriječilo, dobro je jaje polagano zagrijati, npr. tako da se najprije položi u veliku žlicu s nešto vrele vode, te zatim pažljivo uranja u kipuću vodu. Na taj način dio zraka izađe kroz poroznu ljusku pa je i vjerojatnost pucanja manja.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|