Poštovani, zašto coca cola iskipi kad se u nju doda ŠEĆER? Hvala!

Ime i prezime: zorana dobrijević eklipsa.z@gmail.com

 


Coca-Cola spada u skupinu gaziranih pića. To su pića u kojima je otopljen ugljikov dioksid pod tlakom većim od atmosferskog. Dok se nalaze u zatvorenoj boci (pod tlakom), otopljeni ugljikov dioksid je u ravnoteži s plinskom fazom u mjehuru plinske faze iznad tekućine. Onog trenutka kada se čep otvori, tlak plina iznad tekućine pada (tj. postane jednak atmosferskom), i sustav više nije u ravnoteži. Otopljeni ugljikov dioksid ima težnju izaći van. Taj proces traje neko vrijeme, i postoje čimbenici koje ga mogu ubrzati ili usporiti. Dodatak šećera će ubrzati taj proces jer će oštri rubovi kristala šećera poslužiti kao središta nukleacije plinske faze, pa će se mjehurići formirati brže nego da tih kristalića nema.

Inače, pitanja ravnoteže u takvim sustavima dosta su složena, pa se čak i stručnjaci znaju porječkati oko tumačenja tih pojava. O tome svjedoči živa rasprava koja se prije dvije godine vodila na stranicama časopisa Priroda, a sve je počelo jednostavnim pitanjem "Zašto se Coca-Cola pjeni?". Preporučujem ti da si nabaviš stare brojeve Prirode i pročitaš članke o toj temi:

1. N. Raos, Priroda 4/2008, str. 56–58,
2. T. Živković 6/2008, str. 23,
3. N. Raos, Priroda 6/2008, str. 23,
4. T. Živković 9/2008, str. 18–19,
5. K. Kovač, Priroda 11/2008, str. 18–21.

Moram odmah reći da se od svih iznesenih mišljenja najviše priklanjam onom kolege Kristijana Kovača.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija