Možete li mi napisati jednadžbu hidrolize kalcijeva fosfata Ca3(PO4)2? Je li to slučaj hidrolize soli koja dolazi od slabe kiseline i slabe lužine ili sam u krivu? Kako se općenito pišu jednadžbe hidrolize soli koja dolazi od slabe kiseline + slabe baze? Hvala!

Ime i prezime: Daniel Lero danilero16@gmail.com

 


Hidroliza je termin koji označava (raspadne) kemijske reakcije u kojima sudjeluje voda. Kalcijev fosfat se u vodi ne raspada, tako da nema smisla pisati jednadžbu njegove hidrolize. K tomu, kalcijev se fosfat u vodi baš i ne otapa (topljivost iznosi 0,002 g u 100 mL vode), tako da je upitno i to koliko će otopina kalcijevog fosfata biti lužnata.
Inače, kalcijev fosfat je sol jake baze i kiseline koja je u prvom stupnju jaka, a u druga dva slaba. Kako je u ovom slučaju prisutan fosfatni anion, možemo reći da imamo slabu kiselinu, odnosno da će fosfatni anion biti bazičan. Jasno, tako će biti ako ga imamo u uvjetima u kojima će tu bazičnost pokazati (npr. otopljenog u vodi).
Ono što se od tebe u zadatku traži je da napišeš jednadžbu hidroniranja fosfatnog aniona:

PO43– + H2O ⇄ HPO42– + OH

To, da ponovim, nije hidroliza, a u slučaju kalcijevog fosfata proces je poradi slabe topljivosti značajan u prvom redu kod kristalizacija (npr. u mineralizaciji kostiju), dok na pH vodenih otopina ne može znatno utjecati.

Općenito, jednadžbe "hidroliza" bit će slične jednadžbama disocijacija. Razlika je u tomu što će biti obrnute i što će voda opet biti reaktant (otud valjda ideja o hidrolizi). Primjerâ jednih i drugih reakcija naći ćeš u maločas ubačenim poveznicama (linkovima).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija