Zašto nije poželjno jesti jaja srebrnim priborom? Obrazloži odgovor jednadžbama reakcije. Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Ivan Bišćan ivan.biscan1@gmail.com

 


Za početak, treba imati srebrni pribor za jelo, a tek onda razmisliti što (ne)ćeš njime jesti. Ljudi koji ga imaju obično paze da ne bockaju njime u jela koja sadrže previše sumpora. Jaja se tu prepoznaju već po mirisu sumporovodika koji ujedno i jest tvar koja će reagirati sa srebrom. Ono što sigurno vidiš je da srebro pocrni. Za reakcije sam već manje siguran. Nisam siguran odakle točno dođe sumporovodik (vjerojatno iz cisteina ili cistina), još manje kako točno, a ne bih ni previše slobodno nagađao reagira li on sa srebrom, ili možda slojem srebrovog oksida na površini.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija