Zašto smo žedni nakon uzimanja veće količine soli? Zašto čaj posvijetli kad se u njega doda limonov sok? Koje se točno reakcije događaju? Hvala!

Ime i prezime: Dunja Habulin dunja,habulin@gmail.com

 


Naš metabolizam dobro radi samo pri određenoj temperaturi, određenoj vrijednosti pH, određenoj ionskoj jakosti i određenom osmotskom tlaku. Kako bi se sva ta svojstva održala stalnima, u nama (i inim živinama i bilinama) djeluju razni regulatorni mehanizmi (Ovime ne ciljam na svrhovitost evolucijskih procesa; ona je samo privid.). U slučaju previsokog osmotskog tlaka (tj. previše otopljenih tvari u organizmu) počne se javljati žeđ e kako bi žeđajući konzumirali nešto vode i tako smanjili koncentraciju otopljenih tvari u sebi.

U čaju očito postoji neka tvar koja se u kiselom mediju prevodi u neku drugu tvar koja je svjetlije boje. Vjerojatno je neki flavonoid u pitanju, ali ne bih nagađao dok ne doznam od čega je čaj.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija