|
|
Zašto smo žedni nakon uzimanja veće količine soli?
Zašto čaj posvijetli kad se u njega doda limonov sok?
Koje se točno reakcije događaju?
Hvala!
|
Ime i prezime:
Dunja Habulin
dunja,habulin@gmail.com
|
|
|
Naš metabolizam dobro radi samo pri određenoj temperaturi, određenoj vrijednosti pH, određenoj ionskoj jakosti i određenom osmotskom tlaku. Kako bi se sva ta svojstva održala stalnima, u nama (i inim živinama i bilinama) djeluju razni regulatorni mehanizmi (Ovime ne ciljam na svrhovitost evolucijskih procesa; ona je samo privid.). U slučaju previsokog osmotskog tlaka (tj. previše otopljenih tvari u organizmu) počne se javljati žeđ e kako bi žeđajući konzumirali nešto vode i tako smanjili koncentraciju otopljenih tvari u sebi.
U čaju očito postoji neka tvar koja se u kiselom mediju prevodi u neku drugu tvar koja je svjetlije boje. Vjerojatno je neki flavonoid u pitanju, ali ne bih nagađao dok ne doznam od čega je čaj.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|