Dobar dan! Moja pitanja su: Je li je koagulacija mlijeka reverzibilna ili ireverzibilna reakcija? Ako smo dodali octenu kiselinu, je li je doslo do koagulacije zbog narusavanja strukture kazeina? Bi li mogli vratiti sir u prijasnje stanje (mlijeko) da dodamo kazein? Zahvaljujem.

Ime i prezime: Tea Mikula tea.mikula@hotmail.com

 


Općenito gledano, sve su reakcije reverzibilne, samo je pitanje uvjeta pod kojim se reakcija odvija hoće li neka reakcija ići "do kraja" ili ne.
Do koagulacije je došlo zbog denaturiranja proteina, tj. promjene tercijarne i možebitno sekundarne strukture proteina. Ako se protein vrati u prvobitnu okolinu, on će se vremenom renaturirati. Koliko će mu vremena za to trebati je drugi par rukava.

Kazein iz mlijeka nije nigdje otišao, samo se nalazi u drugom obliku. Ako dodaš još kazeina time nećeš puno postići. Trebaš promijeniti uvjete da budu slični početnima.

Pozdrav,

Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija